Levering in zowel Nederland als België

De isolatiewaarde van XPS

Net als bij andere isolatiematerialen varieert ook de isolatiewaarde van XPS al naar gelang de dikte van het materiaal. Des te dikker isolatiemateriaal, des te dikker en sterker de isolerende schil. Voor een individueel materiaal wordt de isolatiewaarde uitgedrukt in een getal, Rd genaamd. Hieronder vindt u een tabel waaruit de isolatiewaarde van onze XPS platen duidelijk wordt:

  • XPS platen van 20 mm dik, Rd-waarde 0,6;
  • Platen van 30 mm, Rd-waarde 0,9;
  • Platen van 40 mm, Rd-waarde 1,2;
  • Platen van 50 mm, Rd-waarde 1,5;
  • Platen van 60 mm, Rd-waarde 1,8;
  • Platen van 80 mm, Rd-waarde 2,25;
  • Platen van 100 mm, Rd-waarde 2,85.

De Rd-waarde van XPS isolatie moet niet verward worden met de Rc waarde van een complete constructie.

Neem contact op voor al uw vragen!

XPS isolatie vergroot de Rc waarde van een complete constructie

De intrinsieke XPS isolatiewaarde draagt bij aan het totale isolerende vermogen van een constructie. Dat betekent de isolatiewaarde van de complete muurconstructie inclusief stenen of de complete vloer- of dakconstructie.

XPS levert een ferme bijdrage aan deze totale isolatiewaarde, zelfs wanneer dunwandig materiaal wordt gebruikt. Afgezien van de drukvastheid en de vochtbestendigheid kent XPS namelijk ook uitstekende isolatie-eigenschappen waardoor in veel gevallen een relatief dunne laag XPS volstaat.

Verschillende maten beschikbaar

De verschillen in maatvoering in ons assortiment zijn van belang om verschillende soorten projecten mogelijk te maken. Is er geen sprake van ruimtegebrek, dan kan teneinde een zeer hoge isolatiewaarde te kunnen realiseren, een dikke laag XPS worden toegepast. Bij toepassing direct onder bovenvloeren verkiest men echter dikwijls een wat dunnere uitvoering zodat de vloer niet onnodig veel wordt opgehoogd.

Heeft u een bepaalde isolatieprestatie in gedachten maar twijfelt u over de keuze van het juiste materiaal en de juiste uitvoering? Wij adviseren u graag hoor.