Levering in zowel Nederland als België

Waarom isoleren met PIR platen?

PIR isoleert uitstekend

Met een lamdbawaarde van 0.022 is PIR isolatie een van de best isolerende materialen op de markt. Enkel resol isolatie isoleert  beter, maar resol scoort veel minder goed qua drukvastheid, vochtresistentie en verwerkbaarheid

PIR is dun

Door de goede isolatiewaarde van PIR bespaar je enorm veel ruimte. Om dezelfde isolatiewaarde te halen in vergelijking met andere materialen heb je immers minder materiaal nodig.

Om een aanbevolen Rd-waarde van 4.50  te halen heb je met PIR genoeg aan een isolatieschil van 10 cm. Om diezelfde Rd-waarde te halen met een isolatieschil in bvb. EPS (piepschuim in de volksmond), moet je al snel 15 cm plaatsen.

 PIR is licht 

Met een gewicht van 32 kg/m³ is PIR een lichtgewicht isolatiemateriaal. Rotswol daarentegen (ook wel steenwol genaamd) voor het platte dak kan bvb. meer dan 120 kg/m³ wegen.

Voorbeeld:

Met rotswol heb je op een plat dak van 3000m² ongeveer 70.000 kg meer nodig dan met PIR. Tevens heb je een dikte van 230 mm nodig in plaats van 140 mm met PIR om een Rd-waarde van 6.0 te halen. 

*Berekend met een gangbare lambdawaarde van 0.038 en een gewicht van 120kg/m³ voor steenwol.

Neem contact op voor al uw vragen!

PIR is duurzaam

PIR is een zeer duurzaam isolatiemateriaal.

Hoe kan dat?

  • PIR isolatie is dun. Minder materiaal betekent minder zware constructies en een besparing aan bouwmaterialen (bvb. smallere funderingen, lichtgewicht daken,…).
  • PIR isolatie behoudt zijn prestaties op lange termijn. Hoe langer een gebouw geïsoleerd blijft, hoe minder er gestookt moet worden. Dit resulteert in een lagere CO2-uitstoot.
  • De duurzaamheid van PIR isolatie draagt positief bij aan de levenscyclusanalyse (LCA) van een bouwproject.
  • PIR fabrieken hebben een lage CO2-uitstoot en recycleren afval.

PIR is vrij combineerbaar

PIR isolatie kan je voor de verschillende toepassingen in de gebouwschil ruim combineren met de verschillende afwerkingen. Zo kan je op het platte dak bvb. opteren voor bitumen dakdekking, zowel gebrand, zelfklevend als mechanisch bevestigd. Ook PVC en EPDM vormen geen probleem.

PIR is vochtongevoelig

In West- en Noord-Europa hebben we niet alleen te kampen met schommelende temperaturen, maar ook met heel wat neerslag. PIR neemt geen vocht op en behoudt dus zijn oorspronkelijke gewicht en isolatiewaarde.

PIR is beloopbaar en drukvast

Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen. Ook na de verwerking kunnen technische onderhoudsdiensten op het dak wandelen voor onderhoud aan zonnepanelen, airco en andere technische installaties. De walkability van PIR isolatie garandeert de isolatiewaarde en kwaliteit van PIR isolatie in bovenstaande situaties.

Dit is essentieel. Als een isolatieplaat beschadigd wordt, boet ze in aan isolatiewaarde. Bij het eventuele indrukken van isolatieplaten kunnen dakmembranen zelfs scheuren (zeker bij mechanische bevestiging) met waterinsijpeling tot gevolg.

PIR is gebruiksvriendelijk

Denk ook aan de verwerker!

  • PIR is licht
  • PIR kan je zeer eenvoudig versnijden
  • PIR maakt amper stof
  • PIR jeukt niet
  • PIR is zeer eenvoudig te plaatsen
  • PIR heeft een hoge walkability

PIR is conform aan brandregelgeving

Op zich heeft PIR al weinig of geen rookontwikkeling, smelt of druppelt niet. Als we kijken naar PIR isolatie in een eindtoepassing, zien we zelfs dat ze gelijkwaardig is aan niet-vlambare isolatiematerialen (zoals minerale wol).